Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργίες του 2012


Κατώτερη των προσδοκιών και σίγουρα των περιστάσεων κρίνεται η συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2012, στις οποίες εκτός από τις "εθιμοτυπικές" απεργίες που κατά καιρούς προκηρύσσουν ΓΣΕΕ, ΕΚΑ κλπ περιλαμβάνεται και η 48ωρη απεργία για την κατάργηση των επιχειρησιακών συμβάσεων απο την διοίκηση της εταιρίας μας.
Σύμφωνα με το διάγραμμα και τον πίνακα, μόνο 30 σε σύνολο 800 περίπου συναδέλφων (ποσοστό μικρότερο του 4%) συμμετείχαν και στις 9 απεργίες του 2012. Στο άλλο άκρο, οι "καλοί υπάλληλοι" που δεν έκαναν καμία απεργία ήταν 131 (περίπου 16%). Συνολικά, σχεδόν τα τρία πέμπτα των συναδέλφων έκαναν το πολύ 3 ημέρες απεργία ενώ συμμετοχή σε 6 τουλάχιστο απεργίες είχε λιγότερο του ενός πέμπτου του προσωπικού.


Ο μέσος όρος των ημερών απεργίας για όλο το προσωπικό ήταν 3,27 ημέρες, ενώ η διάμεσος τιμή 2,38 περίπου. Το γεγονός ότι η διάμεσος υπολείπεται σημαντικά του μέσου δείχνει δεξιά ασυμμετρία της κατανομής. Αν λάβουμε υπόψη επίσης το χαμηλό μέσο όρο και αυτά που θυμόμαστε από το πανεπιστήμιο, μια ταιριαστή κατανομή που περιγράφει το κοινωνικό φαινόμενο "πόσες μέρες κάνουν απεργία οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε ένα έτος" θα μπορούσε να είναι η κατανομή Poisson
Η κατανομή που φέρει το όνομα του γνωστού Γάλλου φυσικομαθηματικού ικανοποιεί αυτές τις ιδιότητες, δηλαδή σχετικά χαμηλό μέσο όρο και δεξιά ασυμμετρία. Πρακτικά, έχει εφαρμογή σε φαινόμενα που τυπικά συμβαίνουν σπάνια, και όταν συμβαίνουν είναι σε γενικά σε απρόβλεπτο χρόνο. Τυπικά παραδείγματα η κατανομή των τηλεφωνημάτων σε ένα τηλεφωνικό κέντρο ή των πελατών σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης.
Η συνάρτηση πιθανότητας της κατανομής Poisson είναι

\!f(k; \lambda)= \Pr(X=k)= \frac{\lambda^k e^{-\lambda}}{k!},
όπου k η συχνότητα (μεταβλητή), λ η παράμετρος (μέση τιμή) και e ο αριθμός Euler (περ. 2,718).

Μια εφαρμογή στην περίπτωσή μας:
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να προβλέψουμε την πιθανότητα οι συνάδελφοι να κάνουν 6 απεργίες μέσα σε ένα έτος, με δεδομένο ότι οι ημέρες απεργίας ακολοθούν την κατανομή Poisson. Σύμφωνα με την πιο πάνω φόρμουλα, το αποτέλεσμα είναι 6,46%. Αρκετά κοντά στο 5,59% των πραγματικών τιμών του πίνακα για το 2012. 

Σημείωση: Η παραπάνω ανάλυση σε κάθε περίπτωση αποτελεί εμπειρική προσέγγυση και όχι επιστημονική μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου